Tisza túrák Kelet-Magyarországon és Ukrajnában
Hasznos tanácsok, tudnivalók a Tisza túrához

Európában a Bodrog az egyetlen folyó, amelynek nincs forrása. Az Ondava és a Latorca szlovákiai összefolyásától nevezik a folyót Bodrognak. Az Ondava először Topoly vizét veszi fel a Latorca pedig az Ung vizét. A szlovákiai Zemplén-(Zemplín) hegységtől már Bodrogként érkezik Felsőbereckinél Magyarországra. Teljes hossz 65 kmmagyarországi szakasza 51,2 km. A folyó a Hegyalján végigfolyva Tokajnál ömlik a Tiszába.

Saját túránkat úgy hosszabbítjuk meg, hogy a szlovákiai Sirava tóról indulunk és a Laborecen keresztül, érjük el a Bodrogot. A túra leírását itt nézheti meg: Szlovákiából induló túra

 

A Bodrog egy lassú csendes folyó. A víz sebessége Sárospataktól 1,1-0,7 km/h. Sajnos homokos partot alig találni, a partja gyakran sáros iszapos. A Bodrog felső szakasz Sárospatakig szűkebb kb 50 méter Pataktól 60-180 méterre kiszélesedik. Bele ömlenek a Ronyva, Bózsva és a Tolcsva patakok. A víz mélysége 1,5-3,5 méterA víz tisztasága Iosztályú.

 

Duzzasztómű, keresztgát nincs a folyón viszont hajó forgalomra Sárospataktól lehet számítani. A folyón kompok is járnak.

 

A folyó halállománya rendkívül változatos, közel az összes halfajunk megtalálható itt. A Bodrogköz, mint a legnagyobb érintetlen ártér, tökéletes ívó helyet biztosít a legtöbb halfaj számára. Horgászati szempontból jelentős a pontyállománya mely főleg nyurga pontyból áll. A folyó fő ragadozója a harcsa, de az ártérnek köszönhetően nagyon erős a folyó csukaállománya is. Megtalálható itt a süllő, balin, keszeg, és a domolykó is.

A szabályozás következtében rendkívül sok holtág és tó található a térségben a horgászok nagy örömére.

 

A folyó mentén számos nevezetes, történelmünkből emlékezetes helység, város található.  Felsőberecki, Sátoraljaújhely, Sárospatak (a Rákóczi család székhelye) Bodrogolaszi (a Tokaji-borvidék kezdete) Sárazsadány, Olaszliszka, Bodrogszegi, Bodrogkeresztúr, Tokaj.